Medewerker aan het woord: Renske van der Pol

Medewerker aan het woord: Renske van der Pol

‘Thuis ben ik een control freak. Bij Joris Zorg bepalen de bewoners mijn dag.’

“Weet je, als je in de zorg werkt verwacht je continu het onverwachte. De dag loopt nooit zoals je van tevoren gepland had. En eigenlijk is dat heerlijk. Ik werk nu twee jaar bij Joris Zorg als medewerker Welzijn. Wat me het meest aanspreekt hier, is dat we zoveel mogelijk uitgaan van de individuele behoeften van bewoners. Die halen we op bij de familieleden als iemand dat zelf niet meer goed kan verwoorden. Wat vond iemand vroeger leuk om te doen? Waar lagen en liggen iemands interesses? Wat voor werk heeft een bewoner vroeger gedaan? Welke muziek vindt hij/zij leuk? Vervolgens proberen we onze activiteiten daar zoveel mogelijk op af te stemmen. Je ziet deze individuele benadering ook in de zorg terug. Wil een bewoner graag uitslapen? Dan is dat prima en laten we de bewoner nog lekker even liggen. Wil een bewoner laat opblijven? Ook prima. Dan helpen we met het aantrekken van de pyjama en dan kan hij of zij daarna nog lekker tv kijken of iets anders doen.”

Diverse activiteiten voor bewoners met dementie

“Ik werk zelf overwegend met mensen met dementie. Het aanbod op het gebied van welzijn is breed voor deze groep. Denk aan onze Mimakker, aan de beweegagoog en aan de knuffelhond die iedere week langskomt. Aan robothonden en -katten en dementiepoppen. Maar ook aan bloemschikken, handwerken, sjoelen, activiteiten met muziek, geheugenspellen, puzzelen, wandelen en gymnastiek. Ik luister goed naar zowel verwanten als (zorg)collega’s. Hebben zij een goed idee en goede argumenten voor een activiteit? Dan gaan wij ermee aan de slag. We bewaken daarnaast ook het sociale aspect. De verbinding. Is iemand bijvoorbeeld bedlegerig? Dan zetten we het bed in de huiskamer zodat hij/zij er toch bij kan zijn.”

 

“Ik geniet van het directe van bewoners met dementie. Ze zijn eerlijk. Je weet wat je eraan hebt.”

 

Coachende rol

“Als medewerker Welzijn heb ik een coachende rol naar zorgcollega’s en naar de vrijwilligers waar we mee samenwerken. Ik leer hen te kijken naar wat bewoners specifiek fijn en ook minder fijn vinden en daar vervolgens naar te handelen. Je ziet bijvoorbeeld dat je, naar aanleiding van een spel dat je met bewoners speelt, tot hele leuke en waardevolle gesprekken komt. Je ziet ook dat bewoners enorm genieten van een middagje bloemschikken in de huiskamer. Daar word ik zelfs blij van. En dat zegt wat, want ik heb eerlijk gezegd een hekel aan bloemen. Maar mijn dag is altijd weer goed als ik in een rapportage terugzie dat bewoners een activiteit die ik bedacht en opgezet heb enorm waardeerden.”

 

De plussen van Joris Zorg

“Thuis voelen is een kernwaarde van Joris Zorg. Dat snap ik wel. Ik voelde me erg welkom en ook snel thuis. Ik werd goed ontvangen in het team en uitgebreid ingewerkt. Je krijgt hier alle vrijheid en je werkt met een heerlijke club mensen. Ik heb mijn draai helemaal gevonden.”

 

Wil jij ook flexibiliteit en vrijheid? Wil je wensen van cliënten mede waarmaken? Kijk dan snel naar de mogelijkheden binnen Joris Zorg op www.werkenbijjoriszorg.nl. Je bent welkom!