Jessica Polderman (vrijwilliger)

‘Ik kijk liever naar wat bewoners nog wél kunnen’

Jessica Polderman is druk met haar Master Positive Psychology and Well-being (Tilburg University) en maakt daarnaast iedere dinsdagochtend tijd voor haar vrijwilligerswerk bij Joris Zorg. Het geeft haar enorm veel voldoening. Ze ervaart in de praktijk dat een positieve benadering de bewoners van Joris Zorg in Oirschot veel oplevert. Jessica kijkt, in lijn met haar studie, naar wat mensen nog wél kunnen in plaats van wat niet meer gaat. 

“Toen ik nog op de middelbare school zat heb ik een maatschappelijke stage gedaan bij Joris Zorg en dat beviel erg goed. Ik heb later ook nog vakken gevuld bij Albert Heijn maar ik miste daar het leggen van contacten met mensen. Ik ben daarom weer gaan kijken bij Joris Zorg en ben daar sinds 2019 vrijwilliger. Iedere dinsdagochtend ga ik met een bewoner wandelen en help ik mee op de huiskamer van Moleneind, onder andere tijdens de lunch.” 

Betekenisvol 

“Ik geniet van de gesprekken die ik kan voeren met de bewoners. En ik leg graag de nadruk op wat nog wél goed gaat. Dat zit ‘m in hele kleine dingen. Denk aan bewoners die eerst liever niet naar buiten gingen, maar nu genieten van de frisse lucht tijdens een wandelingetje. Of aan bewoners die hun eigen boterham smeren of een spelletje winnen. Ik complimenteer ze daarmee. Dit past bij het gedachtegoed van positieve gezondheid waar Joris Zorg ook de nadruk op legt. Het is zo betekenisvol waarde toe te voegen aan de laatste jaren van iemands leven. Als een bewoner tegen me zegt ‘dat ze zo uitkijkt naar de dinsdag omdat we dan weer gaan wandelen’ zie en voel ik wat die extra aandacht doet. Naast het feit dat ook de familie van de bewoners en de medewerkers van Joris Zorg hun waardering laten blijken. Dat doet goed.” 

Geluksmomentjes 

“Een een-op-een-gesprek waarin je tijd neemt om te vragen hoe het met iemand gaat. Een lekker zonnetje op je gezicht. Kijken hoe de bloemetjes groeien. Of even naar de markt.  Het zijn kleine geluksmomentjes voor zowel de bewoners als voor mij. En wat ik belangrijk vind: we focussen ons binnen Joris Zorg altijd op wat de bewoner wil. Dat zit ‘m ook in kleine dingen. Als iemand bijvoorbeeld nagenoeg altijd thee wil, vragen we tóch altijd wat iemand wil drinken vandaag. Die keuze blijft bij de bewoner. Ik kan ten slotte alleen maar zeggen dat vrijwilligerswerk binnen Joris Zorg de cliënten veel brengt, maar jezelf ook. Probeer het! Je krijgt er zoveel voor terug!” 

Wil je ook graag betekenisvol zijn? Waarde aan iemands leven toevoegen? Kijk dan snel naar de mogelijkheden binnen Joris Zorg en ga naar de vacatures. Je bent welkom!