Italiaanse verpleegkundigen versterken team Vestakker

Ze hebben allebei in Italië hun verpleegkundige opleiding gevolgd maar het vinden van een goede baan dat blijkt lastig in Italië…

Carlotta (24 jaar, op foto) uit Milaan werkte als kinderverpleegkundige veel uren, tegen een slecht salaris en geen enkel vooruitzicht op een vaste baan of groei. Daarnaast wilde ze ook graag reizen, dus toen ze de advertentie zag om als verpleegkundige in Nederland te kunnen werken, was ze meteen enthousiast. Ook Natalie (26 jaar, niet op foto) uit Rome twijfelde geen seconde toen ze de advertentie zag en solliciteerde direct.

ZorgdesQ
ZorgdesQ werft op aanvraag verpleegkundigen in Spanje, Portugal en Italië, verzorgt voor hun een intensieve taalcursus van 3 maanden in Alicante en regelt al het papierwerk zodat de verpleegkundigen in Nederland aan de slag kunnen. Met baangarantie, een jaarcontract en woonruimte vertrekken de verpleegkundigen naar Nederland. Daar krijgen zij ook wekelijks nog Nederlandse les tot aan hun staatsexamen.

Via Joris Flex aan de slag bij Vestakker
“Joris Flex en zorgdesQ werken al heel lang samen op het gebied van detachering. Echter, hadden we ervoor gekozen om voorlopig geen gebruik te maken van de mogelijk om medewerkers in het buitenland te werven. Totdat Luuk Hendrix van zorgdesQ ons begin juli belde. Carlotta, Natalie en 2 anderen zouden eigenlijk in het westen van het land aan de slag gaan maar daar bleek geen woonruimte beschikbaar. Er werd snel geschakeld en binnen een week gingen Carlotta en Natalie op Vestakker aan de slag”, vertelt Saskia Kreijveld, coördinator bij Joris Flex, enthousiast.

Luuk Hendrix van zorgdesQ vult Saskia aan: "Het klopt dat zorgdesQ al geruime tijd een goed relatie met Joris Zorg heeft. Ontzettend fijn dat Joris Zorg zo ruimdenkend is geweest om beide dames een kans te bieden. Wij hopen dan ook dat de prettige samenwerking op deze voet kan worden voortgezet en kijken we graag uit naar nog meer succes verhalen!"

Het went best snel
“Carlotta en Natalie werken inmiddels 3 maanden op Vestakker, het woonzorgcentrum van Joris Zorg in Middelbeers. Het was wennen, Carlotta en Natalie hadden beide geen ervaring in de ouderenzorg en communiceren met de bewoners en collega’s viel niet mee. Dat vraagt van het team extra alertheid. Maar een paar maanden verder zijn ze allemaal al best een beetje aan elkaar gewend. De bewoners vinden het leuk om de verhalen van Natalie en Carlotta te horen en sommige bewoners vinden het leuk om bijvoorbeeld een woordje Italiaans of Engels met hun te praten”, vertelt collega Doortje namens het team.

BIG registratie
Carlotta en Natalie werken nu bij Vestakker als verzorgende IG. Pas nadat zij hun B1 staatsexamen hebben gehaald kunnen zij zich laten registreren in het BIG register en aan de slag als verpleegkundigen.

Een beetje zoals thuis
Op de vraag wat Natalie en Carlotta bijzonder vinden aan Nederland antwoordden zij: “In Italië hebben ouderen in een verpleeghuis geen privacy, geen eigen kamer. Hier is het goed geregeld, mensen hebben hun eigen kamer met hun eigen spulletjes. Het lijkt zo een beetje zoals vroeger thuis. Er is ook veel meer aandacht voor de bewoners. Er wordt goed gezorgd.”

Familie en vrienden
Thuis is natuurlijk ook datgene dat Natalie en Carlotta het meeste missen nu. Hun familie en het Italiaanse eten. Zo vaak als kan gaan ze dan ook even een paar dagen naar huis. Hier in Nederland hebben ze gelukkig ook veel vrienden. Op hun vrije dagen spreken ze af met hun collega’s, die werkzaam zijn bij andere zorginstellingen, met wie ze 3 maanden lang de intensieve taalcursus hebben gevolgd. Deze collega’s wonen verspreid over Nederland, dus zo leren ze Nederland ook een beetje kennen.