Medewerker aan het woord

Manager Zorg en Innovatie Angèle Wijnhoven

Onze bewoners en thuiswonende cliënten veiligheid bieden. Hen zoveel mogelijk eigen regie geven opdat ze, waar en wanneer het kan, zelf bepalen en zelf beslissen. En hun kwaliteit van leven optimaal borgen. Dat is waar mijn werk om draait en waar ik me graag met hart en ziel voor inzet. Ik werk al lange tijd in de zorg (en inmiddels negen jaar bij Joris Zorg) en wist al snel dat ik graag de beleidsmatige kant van ons vak op wilde. Op die plek wilde zijn waar ik mee kan denken en mee kan werken aan verandering. Want dat het anders moet, dat is een gegeven.

 

De krapte op de arbeidsmarkt en de beperkte beschikbaarheid van mantelzorgers leiden er mede toe, dat we goed moeten nadenken hoe de zorg in te richten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk zoveel mogelijk aan preventie te doen. Daar hoort gezond eten, gezond leven en voldoende bewegen bij. Maar bijvoorbeeld ook tijdig je huis aanpassen als je gezondheid of leeftijd daarom kan gaan vragen. In Nederland faciliteren we dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Alleen als het echt niet meer kan kun je in een verpleegtehuis zoals Joris Zorg terecht. En ook dan doen we er alles aan de sociale context van onze cliënten goed mee te nemen. Dat is zo ontzettend belangrijk.

 

Kiezen voor de vooruitstrevendheid van Joris Zorg

Ik koos negen jaar geleden bewust voor Joris Zorg. Ik werkte bij een relatief grote zorgorganisatie maar werd getriggerd door de vooruitstrevendheid van Joris Zorg. Joris Zorg liep destijds al voorop bij de invoering van het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD). En ook nu leggen we de lat hoog, bijvoorbeeld als het om de implementatie van nieuwe zorgtechnologie gaat. We zitten nu middenin een forse digitale transformatie om alle uitdagingen van de toekomst te kunnen tackelen. Joris Zorg is dapper. Heeft lef. We doen het gewoon met z’n allen.

 

Joris Zorg verbindt

Wat me ook aanspreekt binnen Joris Zorg is het diepe besef dat we het niet alleen kunnen. En daarom bewust voor de verbinding kiezen. Op het gebied van preventie, zorg en wonen werken we nauw samen met artsen, gemeenten, woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars en andere zorgorganisaties in de regio. Maar ook binnen Joris Zorg draait alles om de kracht van samen. Alleen dan kunnen we de zorg voor onze cliënten optimaal inrichten. Daar gaat het om. En de mensen binnen Joris Zorg die niet direct zorg verlenen, hebben als taak het primaire proces (het zorgen) zo goed mogelijk te faciliteren. Dat geldt zeker en vooral ook voor mij.

 

Voldoening

Waar ik zelf mijn voldoening uit haal? Ik word enthousiast als iets erg lastig of zelfs onmogelijk geacht wordt en ik het dan toch voor elkaar krijg. Heerlijk! Daarnaast geniet ik ervan als ik energie kan geven aan de zorgteams waar ik leiding aan geef. Ik wil mensen graag motiveren en laten groeien. Dat is zo mooi. En ten slotte zijn er altijd genietmomentjes binnen Joris Zorg waar je gewoon blij van wordt. Carnavalsmuziek op de achtergrond in een van onze woonkamers omdat het weer ‘die tijd van het jaar is’. Familie die een keer oliebollen meeneemt voor de afdeling. Gezellige kerstdiners die we voor de bewoners organiseren. Joris Zorg is warm en medemenselijk en tegelijkertijd ambitieus en vernieuwend. Zo hoort het.